Onderzoek de WasteHub

Recycling en upcycling mogelijkheden

Doelstelling van de WasteBar is het publiek op een zo’n immersief mogelijke wijze laten ervaren en inzien dat afval waarde heeft met het doel dat mensen hun gedrag veranderen met betrekking consumptie en afval.

We doen dan ook onderzoek naar de circulaire mogelijkheden met zwerfafval. Omdat tweederde van al het zwerfafval sigarettenpeuken zijn (6.7 miljard per jaar in Nederland) ligt de focus op deze afvalstroom.

De impact van zwerfafval heeft niet alleen effect op onze omgeving, het komt bijvoorbeeld ook terecht in ons grondwater. Uit onderzoek blijkt dat bijna 95 procent van de Nederlanders zich ergert aan zwerfafval. Toch gooit bijna 1 op de 5 mensen zelf ook weleens wat op straat. Tweederde van al het zwerfafval bestaat uit sigarettenpeuken.

Sigaretten zijn dan ook de prioritaire afvalstroom waarop het circulair onderzoek is gericht. Hoofdbestanddeel van sigarettenfilters is cellulose-acetaat. Uit dit bestanddeel kunnen nieuwe materialen worden vervaardigd, zoals textiel en mycelium.

Angelina Kumar heeft samen met studenten van de HKU en in samenwerking met Lab Pastoe de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de mogelijkheden tot biologische afbraak van sigarettenpeuken. Angelina heeft tijdens dit onderzoek ontdekt dat de mycelium van bepaalde paddenstoelen ‘getraind’ kan worden zich te voeden met sigarettenpeuken. Afstuderend kunstenaar Vivian Erdtsieck heeft vormen gecreëerd waarin het publiek zelf peuken kan toevoegen. Doordat het mycelium naar de sigaretten toe groeit, ontstaan er interessante patronen en ervaart het publiek de werking.

Daarnaast is de LaLa Foundation is een consortium aangegaan met Materials Factory en textiel designer Esther Jubbega om een nieuw circulair garen te vervaardigen uit cellulose-acetaat. Hierdoor wordt er vanuit onze artistieke onderzoeksmethode een verbinding gemaakt met het bedrijfsleven

We zoeken momenteel een opdrachtgever om de experimenten te kunnen starten.

 

Meer weten of wil je graag komen kijken?

Neem contact met ons op via de mail: [email protected]
of bel +31616067143
Locatie: De Creatieve Speeltuin, Westplein 1001 Utrecht

Partners