De wastebar en kunst

We creëren een kunstwerk uit een half miljoen sigarettenfilters!

HET PEUKENBOS

Dwaal door het doolhof van levensgrote sigaretten in verschillende hoogtes en stadia van biologische afbraak.

Het Peukenbos is een kunstinstallatie van 20 levensgrote sigaretten van verschillende hoogtes tot 2 meter hoog. Een reflecterend licht bovenaan de zuil geeft het gevoel van een brandende sigaret. De zuilen zijn gemaakt van mycelium, gegroeid op verzamelde sigarettenpeuken en tonen het biologische afbraakproces. Voor deze installatie zijn een half miljoen sigarettenpeuken nodig. Informatie over de hoeveelheid sigaretten en waar deze zijn ingezameld zal bij de installatie worden gevoegd, samen met een beschrijving van het proces en de unieke kwaliteiten van mycelium en de rol die het speelt in onze wereld.

Het Peukenbos zal worden tentoongesteld in publieke ruimtes, zoals het gemeentehuis.

Wil je bijdragen om dit project mogelijk te maken of wil je het Peukenbos tentoonstellen vanaf 2024. Neem contact met ons op!

DE KUNSTENAAR
Angelina Kumar is als leidend kunstenaar intensief betrokken bij de WasteBar. Angelina is een kunstenaar en sociaal ondernemer uit India, woonachtig in Utrecht. In haar praktijk is ze vooral geïnteresseerd in de commons en duurzame en ecologische vraagstukken. Zij is oprichter van de stichting Lucrative Dumpster Dives (LDD), die zicht ten doel stelt de culturele sector om te vormen tot een duurzame circulaire economie. Zij heeft hiermee in 2020 het project The Creative Playground conceptueel ontworpen en gecureerd. Ook is zij medeorganisator van het pilot residency programma samen met Perron West op Westplein Utrecht. Daarnaast heeft Angelina een serie van vier kunstruilwinkels opgezet in de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en De Nijverheid Utrecht.

Partners